Allt om trav med tips, resultat och startlistor v75, V86, v65, v64 & GS75

ATG Hästarnas Mästare: Gråberg är urstark, uthållig, kunnig – och favoriten?

Fredag 24 juni 2022
Per-Anders Gråberg behärskar alla tre grenarna i trekampen. Och han är urstark – och uthållig. Favorit till att vinna ATG Hästarnas Mästare den första juli på Jägersro? – Nja, säger han och skrattar. Det är fyra bra ryttare med och sen är det en "materialsport" vi håller på med så jag vet inte om jag ska kallas favorit.
ATG Hästarnas Mästare: Gråberg är urstark, uthållig, kunnig – och favoriten?

Per-Anders är professionell jockey sedan många år, hans hemmabana är Bro Park strax utanför Stockholm. Han är oerhört meriterad med stora framgångar både nationellt och internationellt. Han har över 1 850 segrar och har ridit in närmare 150 miljoner till hästägarna. En av hans styrkor är just – styrkan.
I vintras åkte han Vasaloppet på drygt sex timmar. För en oinvigde kan vi förklara att det är en ruskigt stark prestation.
Han cyklade Vätternrundan på 11 timmar och 41 minuter. Det ger en snitthastighet på strax under 30 km/h. Han höll moppe-hastighet i 31,5 mil på sin cykel.
Lägg därtill att han kan ”alla” grenarna i Hästarnas Mästare.
Galoppdelen behöver vi inte förklara, där är han helt enkelt mästaren och den givna favoriten.
– Men de andra är också duktiga ryttare, säger han och försöker dämpa favorittrycket.

Övade hos Stig H
Travloppet är också något som han är bekant med. Han var med i ett uppvisningslopp på Jägersro där tre jockeys mötte tre travkuskar i ett lopp på Jägersro. Och inför det loppet åkte P-A ut till Stig H Johansson – en av Sveriges främsta travtränare genom alla tider – för att öva.
– Det är ju några år sedan…
Men när det gäller banhoppningen har han lite färskare erfarenhet. Han har helt enkelt lånat dotterns hopphäst för att öva lite.
– Jodå, det gick bra.

Noga med detaljerna
Just alla de förberedelserna är ett signum för Per-Anders Gråberg. Han är noga med detaljerna, att vara tränad inför det han ska göra.
Och undrar ni varför han cyklade Vätternrundan så sent som förr veckan så kan vi avslöja att han då tog första benet i en Svensk Klassiker. Sen ska han simma Vansbrosimmet, springa Lidingöloppet och tillslut åka Vasaloppet. Det är helt enkelt så att en galoppjockey som har sin arbetsplats två meter ovanför marken, i 55 km/h och lätt guppande – ibland sex-sju gånger per tävlingsdag – måste vara helt genomtränad. Annars duger man inte.
Och nu ska han försöka vinna ATG Hästarnas Mästare på Jägersro Galopp.
Fast P-A kan räkna med tufft motstånd från Selma Hammarström, Emilia Leo och Pontus Hugosson i den populära trekampen.

Fakta: ATG Hästarnas Mästare
ATG Hästarnas Mästare avgörs klockan 17 fredagen den 1 juli på Jägersro Galopp.
Fyra hästsportprofiler möts i en spännande trekamp bestående av galopplopp, travlopp och banhoppning. Årets deltagare är Pontus Hugosson, Selma Hammarström, Emilia Leo och Per-Anders Gråberg. Deltävlingarna varvas med mellansnack och galopplöpningar.
Mer information hittar du på sidan ATG Hästarnas Mästare .

Fler nyheter om trav

Gråbergs granskning inför superjackpoten
Gråbergs granskning inför superjackpoten
Fredag 25 augusti 2023
Superjackpot med 1,4 miljoner adderat i sexrättspotten. Söndagens V64 från Bro Park lockar med högklassiga tävlingar och sällsynt spelvärde. Då är det verkligen läge att ta del av Per-Anders Gråbergs klarsynta analyser kring loppen.
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Tisdag 22 augusti 2023
Tomas Pettersson är påväg till Solänget med två segerbud. - Jag tycker att båda ska räknas även om det är lite jobbiga lägen, säger Pettersson.
Inför V75® (drömjackpot): ”San Moteur känns fantastiskt fin – Är bättre förberedd nu”
Måndag 21 augusti 2023
Sundsvall Open Trot är ett kanonlopp på lördag och en av stjärnorna i racet heter San Moteur. Han kommer närmast från seger i Årjängs Stora Sprinterlopp från dödens – och nu låter det ännu bättre från Håkan Arvidsson när avelssäsongen är avslutad. – Han är mycket mer förberedd nu än inför senaste starten. Hästen känns fantastiskt fin. Jag har stor respekt för motståndet men naturligtvis tror jag på toppchans, säger Håkan Arvidsson.
Inför V75® (tisdag): Toppår för Djuse – är optimist inför derbyuttagningarna
Måndag 21 augusti 2023
Det har varit ett strålande år för Mattias Djuse. På tisdag kväll kan det första steget tas mot ännu en stor årgångsseger. Den kanske största av dem alla. Efter guldet i Sprintermästaren är Hustle Rain nu en het kandidat inför derbyt. Och tränaren är optimistisk.
Inför V64® Skellefteå: ”Det är läget emot”
Måndag 21 augusti 2023
Christian Månsson har en trio till start på hemmaplan. - Min bästa chans är 12 Roller Coaster Ås (V64-6/DD-2), det är läget emot.