V75 har sedan introduktionen 1993 växt till att bli många traventusiasters favoritspel. Redan från början, när Copiad vann historiens första V75-1 på Jägersro, förstod många att spelformen var här för att stanna. Men att det skulle bli en sådan framgångssaga var det få kunnat tro.Idag lämnas det in hundratusentals system varje V75-omgång och omsättningen räknas alltid i tiotals miljoner kronor.
Det är många som bygger sin vecka kring V75-spelet och analyserar startlistorna in i minsta detalj. V75 har på dryga 20 år gått från att vara en bra spelidé till en livsstil. Här tittar vi på grunderna till spelet och går igenom det du som nybörjare behöver veta för att komma igång med V75.
Man skulle kunna tro att om man får t.ex. 6 rätt på V75, då vinner det som står som utdelning vid 6 rätt. Men, riktigt så enkelt är det inte. När vinstsumman för en vinst på V75 skall beräknas måste man ta hänsyn till hur många kombinationer av 5 och 6 rätt man kan ha, eller uttryckt på ett annat sätt: på hur många olika sätt man kan skriva sitt system i form av enkelrader, för fem eller sex rätt.
Låt säga att vi har lämnat in ett V75-system och fått fem rätt, för de fem lopp som vi hade rätt i kan vi bara skriva vinnaren på ett sätt, alltså finns det bara en kombination. Men för de två lopp vi missade i är det lite mer komplicerat än så. Säg att vi i de två lopp som vi missade hade streckat 2 respektive 3 hästar. Om vi skriver upp vårt vinnande system i form av enkelrader, då kan vi skriva upp 2 x 3 = 6 olika enkelrader. Vi hade alltså fått 6 femmor. Detta på grund av att det inte spelar någon roll vilken av de hästar i loppen vi missade som används för vår enkelrad.