Allt om trav med tips, resultat och startlistor v75, V86, v65, v64 & GS75

Inför V75®: Hamre rankar sina chanser

Fredag 17 mars 2023
V75 flyttar västerut. Då handlar som vanligt mycket om Frode Hamre. Norges ledande tränare har många betrodda hästar i omgången och väljer själv att lyfta fram tre av dem.
Inför V75®: Hamre rankar sina chanser

Momarken några mil från svenska gränsen är platsen för lördagens V75.
En bana som utmärker sig med ett 240 meter långt upplopp, 13 meter längre än Sveriges längsta på Axevalla.
Och längre rakor betyder förstås snävare svängar.
- Det är väldigt speciella svängar och det är en stor fördel för hästar med bra teknik. Det finns hästar som klarar att springa runt där med jänkarvagn. Det spelar ingen roll om det är stora eller små hästar, det viktiga är att de har bra teknik, fastslår Frode Hamre som börjar med att sela ut en häst som kanske inte utmärkt sig för sin bländande teknik i franske långskubbaren 12 Ble du Gers som får jaga från dubbla tillägg i V75-1.
- Han var positiv som trea på Bjerke Senast. Hästen är lite av och på och jag har sagt tidigare att han kanske börjar bli lite trött på att springa 3 000 meter. Jag tycker att formen är på väg uppåt så han är klart spelbar, men det är ett öppet lopp som jag ser det.
- Han har ofta fått attackera tidigt eftersom han varit så stark, men förr eller senare blir de trötta på det också. Han börjar bli äldre och behöver lite mer hjälp på vägen och jag tror att han kan få det den här gången. Han ska gå med vanlig sulky den här gången, men det har han gjort i Frankrike i många år så det har ingen betydelse.
- Balansen är jag lite osäker på nu, det är dåligt väder just nu och det finns frågetecken kring hur banan kommer att se ut. Det kan bli skor, men han vann på Åby med Björn Goop i fjol med skor på så det är inget problem.

"Full fart hela vägen"
I V75-3 plockar stallet ut både 1 Skate Trix och 6 A Perfect Dutchess.
- Skate var godkänd i årsdebuten, han satt långt bak samtidigt som det var lågt tempo och han fick en dålig rygg, men gick med full fart över mål. Jag var nöjd med hästen. Det är en tung typ som normalt har fördel av lopp i kroppen. Han kommer att bli kraftigt överflyglad från innerspåret eftersom han inte är snabb iväg, men han kommer att få ett fint lopp. Vi kör lite chans med Skate Trix och han ska vara fjärde- femtehäst i loppet som jag värderar det. Vi har samma utrustning som för en vecka sedan.
- Dutchess vann sina tre första starter i år och förlorade som storfavorit förra veckan. Men vi somnade till lite grann både hästen och jag. Vi trodde att det var klart, men det var det inte. Nu är det sprint och hon gillar att gå med full fart hela vägen. Det är några snabba hästar på insidan, men hon kommer att göra ett bra lopp.
Vad tror du om hennes chanser om hon skulle hamna utvändigt om ledaren?
- Hon vann ett lopp för mig därifrån näst senast och tål ett sådant upplägg när det är sprinterdistans. Formen ska vara bra, hon gick ett lätt jobb för några dagar sedan och är fin för dagen. Men risken att vi hamnar utvändigt är stor och man ska veta att det är mycket tuffare att gå där på Momarken än på en annan bana.
Det blir tätare mellan starterna nu, betyder det att ni siktat hit?
- Ja, det var en plan från min sida att hon skulle få ett lopp i kroppen senast. Det är stor modell så jag tror bara att hon blir bättre av det. Hon går barfota fram och med helstängt huvudlag, så det blir full fart. Hon är den bättre chansen av mina två i loppet.

Tränat med varmbloden
I kallblodsloppet (V75-4) startar nyförvärvet 4 Ard.
- Han är lite spännande i ny regi och ny miljö. Vi fick med honom hem efter starten på Bjerke senast och han har gått några fina jobb i rygg på mina varmblodshästar. Han är otroligt snabb i benen och har väldigt fin teknik. Han tacklar fjärdespår i volt, går barfota runt om. Jag är väldigt spänd på honom och har feeling för att han gör ett bra lopp. Skulle han få överta ledningen så provar vi i den positionen, säger Hamre som har lägre förväntningar på 3 Chloe Degli Dei (V75-5) som kommer från skrällseger.
- Jag var jag negativ på henne senast då hon hade bakspår över kort distans, men hon gick fint och lyckade vinna. Jag ligger lite lågt den här gången också eftersom hon möter mycket bättre hästar. Även om hon har fin form och ett bra spår så skulle jag bli väldigt överraskad om hon vinner igen. En hygglig premie är vad som gäller för henne. Tar jag fel igen så får det vara så, men jag tror inte det.

Bästa chanserna till slut
Omgångens huvudrollsinnehavare är 2 Stoletheshow (V75-6) som utvecklades till Norges bästa häst med flera storsegrar i fjol och nu gör högintressant årsdebut.
- Vi fick bästa startspåret. Det är klart att många spekulerar i att det är årsdebuten och att han inte har samma toppform som i somras. Allt det förstår jag, men han är väl förberedd, fräsch och fin och på gott humör. Jag hoppas att vi ska infria förväntningarna, men hur loppet blir kört kan man spekulera lite grann i.
- Han har vunnit de största loppen från ledningen, men har gjort bra lopp bakifrån också, bland annat i Hugo Åbergs. Det är klart att han är allra bäst i ledningen, det tycker jag.
Vad tycker du om uppgiften?
- Han mötte väldigt bra hästar i fjol. Vi har ambitioner om att vara med i de allra största loppen i år och då ska han tackla den här uppgiften, säger Hamre som rundar av med 4 Thai Targayan i V75-7.
- Jag har lite ambitioner med honom också imorgon. Med tanke på att han har ett bra spår och att han växer en klass när han kommer till ledningen. Lyckas vi ta oss dit så är han väldigt duktig på att försvara sig och i så fall är det en fin vinstchans. Om banan tillåter blir det barfota runt om och då blir han några längder bättre. Han tävlar i jänkarvagn, hästen är så liten att han ska klara att gå med det på Momarken.
Vilka är dina hetaste chanser?
- Jag kan inte gå ifrån Stoletheshow. Sedan är det Thai Targaryan och därefter Ard.

Fler nyheter om trav

Gråbergs granskning inför superjackpoten
Gråbergs granskning inför superjackpoten
Fredag 25 augusti 2023
Superjackpot med 1,4 miljoner adderat i sexrättspotten. Söndagens V64 från Bro Park lockar med högklassiga tävlingar och sällsynt spelvärde. Då är det verkligen läge att ta del av Per-Anders Gråbergs klarsynta analyser kring loppen.
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Tisdag 22 augusti 2023
Tomas Pettersson är påväg till Solänget med två segerbud. - Jag tycker att båda ska räknas även om det är lite jobbiga lägen, säger Pettersson.
Inför V75® (drömjackpot): ”San Moteur känns fantastiskt fin – Är bättre förberedd nu”
Måndag 21 augusti 2023
Sundsvall Open Trot är ett kanonlopp på lördag och en av stjärnorna i racet heter San Moteur. Han kommer närmast från seger i Årjängs Stora Sprinterlopp från dödens – och nu låter det ännu bättre från Håkan Arvidsson när avelssäsongen är avslutad. – Han är mycket mer förberedd nu än inför senaste starten. Hästen känns fantastiskt fin. Jag har stor respekt för motståndet men naturligtvis tror jag på toppchans, säger Håkan Arvidsson.
Inför V75® (tisdag): Toppår för Djuse – är optimist inför derbyuttagningarna
Måndag 21 augusti 2023
Det har varit ett strålande år för Mattias Djuse. På tisdag kväll kan det första steget tas mot ännu en stor årgångsseger. Den kanske största av dem alla. Efter guldet i Sprintermästaren är Hustle Rain nu en het kandidat inför derbyt. Och tränaren är optimistisk.
Inför V64® Skellefteå: ”Det är läget emot”
Måndag 21 augusti 2023
Christian Månsson har en trio till start på hemmaplan. - Min bästa chans är 12 Roller Coaster Ås (V64-6/DD-2), det är läget emot.