Allt om trav med tips, resultat och startlistor v75, V86, v65, v64 & GS75

Inför V86®: Rönnings en gutt på g hos Torstemos

Måndag 20 mars 2023
Rönningsgutten är Niclas Torstemos näst bästa kallblod efter stallstjärnan Pydin. På onsdag tar dottern och skötaren Maja hand om starten på Solvalla med sjuåringen när chefen är upptagen med tävlingar i Sundsvall. – Det handlar om en väldigt rejäl och bra häst, säger Niclas.
Inför V86®: Rönnings en gutt på g hos Torstemos

Solvalla kör Centaurs lopp (V86-2) för kallblod på onsdagen för hästar med upp till 1,4 miljoner intjänade.
Rönningsgutten med 751 000 kronor på kontot står start och Jorma Kontio gör ett försök att hålla undan för hästarna på tillägg med sjuåringen.
De tre norsktränade hästarna på startfållan känner Niclas Torstemo inte till så mycket om.
– De har bra med startpoäng i alla fall men vad det handlar om för hästar känner jag inte till. Distansen 2640 meter passar vår häst och senast visade han att formen är mycket bra. Då är det mera femtespåret jag är orolig över, säger Hagmyrentränaren.
Rönningsgutten överraskade spelarna i årsdebuten på Romme för två veckor sedan. Från 20 meters tillägg körde Jorma Kontio till tidigt och övertog ledningen – lätt seger till över 17 gånger pengarna i toton.
Maja Torstemo jobbar som skötare i stallet och tog hand om gutten efter loppet. På onsdag tar hon hand om ruljangsen helt på egen hand i samband med starten på Solvalla.
– Maja jobbar i stallet på ledig tid på helger och när det är tävlingar. Hon jobbar som förskollärare och är ledig på onsdag då hon måste åka själv för den här starten och samåker med Jan-Olov Perssons häst i samma lopp. Det är breddtrav på Bergsåker på onsdag och jag måste dit med två hästar, säger Niclas Torstemo.

Fått upp farten
Stallstjärnan Pydin passerade tre miljoner insprunget i slutet av fjolåret. Året inledes med en andraplats i Bollnäs men det mesta blev fel i starten efter på Bergsåker med en offensiv som ändade i galopp.
Den fyra år yngre Rönningsgutten har en bit kvar till Pydins höjder. Hästen har dock tagit flera kliv framåt och var mycket bra vid segern årsdebuten på Romme.
Rönningsgutten blev trea i Centaurs lopp förra året och är en bättre häst i år. Åtminstone tror och hoppas Niclas Torstemo det.
– Rönningsgutten är den riktigt gamla sortens kallblod, det är”gammal stam” i honom och hästen var väldigt sen i början. Han har alltid visat rejäl styrka men inte haft någon fart och uppfattning egentligen och det är det han lärt sig nu då, säger han.
Säsongerna som tre- och fyraåring var bara en läroperiod för hästen. 2021 och 2022 rätade valacken upp sig och resultaten började komma.

Åtgärdad i ett framknä
Efter en sämre insats i höstas tilldömdes hästen ett kvallopp på grund av otillräcklig prestation.
–Han började spårade ur lite ett tag efter att ha tävlat bra länge då han kom väldigt snett på det och fungerade inte alls. Vi har funderat mycket men kanske letat i fel ände. Strax före jul hittades ett fel på honom och med tanke på första starten i Romme så kan vi vara på rätt väg, säger Torstemo.
Ni letade i fel ände sa du?
– Vi började vi leta om det var något med halsen. Så hittade vi en hälta i ett framknä som vi inte upptäckt förut som han har sprungit och mörkat. När vi behandlade det gick han i alla fall bra nu senast och har känts fin efteråt. Han kändes bra innan också men hade inte riktigt den där studsen.
Kontio måste ha känt att det delvis var en ”ny häst” han satt bakom senast och valde att köra Rönningsgutten igen på onsdag?
– Ja, att han skulle vara så där bra direkt var ändå överraskande. Han var väldigt rejäl. Visserligen var det i en billigare omgivning än det på Solvalla men han gjorde det på ett väldigt rejält sätt i alla fall. När han funkar och allt stämmer är han en väldigt rejäl och bra häst. Nu när han lärt sig att springa fort också borde han kunna räcka en bra bit framöver här.
Kanske barfotakörningen spelade in också?
– Att han inte funkade barfota i ett par starter i fjol var inte balansens fel, han var inte i fas riktigt helt enkelt. Det blir skockryck även på onsdag om banan tillåter. För helt klart känns det känns som en ”barfotahäst”. Femtespåret är naturligtvis ett minus men kommer han iväg och inte får en alldeles för tuff inledning ska det vara en skaplig chans.

Fler nyheter om trav

Gråbergs granskning inför superjackpoten
Gråbergs granskning inför superjackpoten
Fredag 25 augusti 2023
Superjackpot med 1,4 miljoner adderat i sexrättspotten. Söndagens V64 från Bro Park lockar med högklassiga tävlingar och sällsynt spelvärde. Då är det verkligen läge att ta del av Per-Anders Gråbergs klarsynta analyser kring loppen.
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Tisdag 22 augusti 2023
Tomas Pettersson är påväg till Solänget med två segerbud. - Jag tycker att båda ska räknas även om det är lite jobbiga lägen, säger Pettersson.
Inför V75® (drömjackpot): ”San Moteur känns fantastiskt fin – Är bättre förberedd nu”
Måndag 21 augusti 2023
Sundsvall Open Trot är ett kanonlopp på lördag och en av stjärnorna i racet heter San Moteur. Han kommer närmast från seger i Årjängs Stora Sprinterlopp från dödens – och nu låter det ännu bättre från Håkan Arvidsson när avelssäsongen är avslutad. – Han är mycket mer förberedd nu än inför senaste starten. Hästen känns fantastiskt fin. Jag har stor respekt för motståndet men naturligtvis tror jag på toppchans, säger Håkan Arvidsson.
Inför V75® (tisdag): Toppår för Djuse – är optimist inför derbyuttagningarna
Måndag 21 augusti 2023
Det har varit ett strålande år för Mattias Djuse. På tisdag kväll kan det första steget tas mot ännu en stor årgångsseger. Den kanske största av dem alla. Efter guldet i Sprintermästaren är Hustle Rain nu en het kandidat inför derbyt. Och tränaren är optimistisk.
Inför V64® Skellefteå: ”Det är läget emot”
Måndag 21 augusti 2023
Christian Månsson har en trio till start på hemmaplan. - Min bästa chans är 12 Roller Coaster Ås (V64-6/DD-2), det är läget emot.