Allt om trav med tips, resultat och startlistor v75, V86, v65, v64 & GS75

Hur ska storstjärnan Joviality tackla lång distans?

Torsdag 13 juli 2023
Hon är en av världens bästa hästar och den stora stjärnan i årets upplaga i Stochampionatet. Men det är debut över lång distans för Joviality som endast tävlade över 1609 meter under succéåren i USA. – Hon har visat att hon är stark över medeldistansen i Sverige så den biten är jag inte orolig över, säger tränaren Sabine Kagebrant inför kvalen på Axevalla fredag kväll.
Hur ska storstjärnan Joviality tackla lång distans?

Fredagkvällens kvalificeringsrunda på Axevalla har samlat de bästa fyraåriga stona i Sverige som delats upp i sex lopp som alla avgörs inom ramen för spelformen V64.
För att ta sig till finalen gäller att hästarna slutar bland de två första i mål.
Joviality är svenskfödd men flyttades till USA där hon utvecklades till en världsstjärna. Imponerande 20 segrar på 28 starter hann hon med innan flytten hem till Sverige.
En andraplats är placeringen som sticker ut, den i värdens största unghästlopp i Hambletonian Stakes från fjolåret där stoet tävlade mot hingstar och valacker.
Men fakta i fallet: 28 raka starter över 1609 meter hos svensken Marcus Melander i USA.
I Stochampionatet är distansen 2640 meter och samma distans även i Svenskt Travderby dit stoet också siktas om allt går bra.
Sabine Kagebrandt har lyckats förvalta ansvaret med Joviality. Fyra starter under våren och försommaren har slutat med tre segrar bland annat i Drottning Silvias Pokal där stoet var bländande.
– Att döma av intrycket senast och i de andra loppen över 2140 meter känns det ju inte som att 2640 meter ska bli något problem. Erik (Adielsson) säger att hon känns stark i de loppen hon har gjort. Så jag är väldigt hoppfull över att hon ska klara av distansen, säger Sabine Kagebrandt.

Tre timmar till Axevalla
Joviality är förhandsfavorit i Stochampionatet och förstås jättefavorit i sitt uttagningslopp (V64-3) under fredagskvällen på Axevalla.
– Vi åker fredag morgon och har bara drygt tre timmar till Axevalla. Hon känns fin, hon har tagit loppet väldigt bra och har känts bra hemma. Joviality har gått sina vanliga intervaller och jag är inte missnöjd med någonting hittills. Jag kommer att deklarera att det blir barfota som senast nu när det ska bli fint väder. Hon har så fina fötter, säger Sabine Kagebrand.

”Världsstjärna på besök”
I Axevallas banprogram skriver man om en världsstjärna på besök. Joviality nämns i sammanhang tillsammans med tidigare vinnare som likt Joviality var etablerade stjärnor innan sina segrar. Queen L. (1990), Ina Scot (1993) och Lovely Godiva (1994) och Tamla Celeber (2011).
Axevallas sportchef Lars Ågren:
– Att Joviality provar 2640 meter är en spännande dimension. Men det är ju så att hon är en av världens bästa hästar. Av det hon visat upp i Sverige hittills finns ingenting som tyder på att distansen ska vara några problem, hästen verkar urstark och ser helt reglerbar ut, säger Ågren.

Starkt i stammen
Söndag 23 juli körs finalen av Stochampionatet.
19-faldiga miljonärskan Joviality ska först ta sig dit via fredagens kval.
Styrkan räcker men kommer hästen mentalt förstå att det är ett halvvarv till i samma tempo som gäller. En frågeställning att bolla med.
Sabine Kagebrandt:
–Hon har tränat hos Marcus Melander sedan hon var liten och han kör ganska svenskt. Så även om det är milen som gäller i loppen där så kör de ju längre distanser hemma i jobben. Sedan ska man komma ihåg att hon har lite franskt bakom sig i stammen, samt att hennes mamma Pasithea Face var trea i Stochampionatet och sedan sexa i Svenskt Travderby mot hingstarna.

Fler nyheter om trav

Gråbergs granskning inför superjackpoten
Gråbergs granskning inför superjackpoten
Fredag 25 augusti 2023
Superjackpot med 1,4 miljoner adderat i sexrättspotten. Söndagens V64 från Bro Park lockar med högklassiga tävlingar och sällsynt spelvärde. Då är det verkligen läge att ta del av Per-Anders Gråbergs klarsynta analyser kring loppen.
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Inför V4®/V5® Solänget: ”Båda två ska räknas”
Tisdag 22 augusti 2023
Tomas Pettersson är påväg till Solänget med två segerbud. - Jag tycker att båda ska räknas även om det är lite jobbiga lägen, säger Pettersson.
Inför V75® (drömjackpot): ”San Moteur känns fantastiskt fin – Är bättre förberedd nu”
Måndag 21 augusti 2023
Sundsvall Open Trot är ett kanonlopp på lördag och en av stjärnorna i racet heter San Moteur. Han kommer närmast från seger i Årjängs Stora Sprinterlopp från dödens – och nu låter det ännu bättre från Håkan Arvidsson när avelssäsongen är avslutad. – Han är mycket mer förberedd nu än inför senaste starten. Hästen känns fantastiskt fin. Jag har stor respekt för motståndet men naturligtvis tror jag på toppchans, säger Håkan Arvidsson.
Inför V75® (tisdag): Toppår för Djuse – är optimist inför derbyuttagningarna
Måndag 21 augusti 2023
Det har varit ett strålande år för Mattias Djuse. På tisdag kväll kan det första steget tas mot ännu en stor årgångsseger. Den kanske största av dem alla. Efter guldet i Sprintermästaren är Hustle Rain nu en het kandidat inför derbyt. Och tränaren är optimistisk.
Inför V64® Skellefteå: ”Det är läget emot”
Måndag 21 augusti 2023
Christian Månsson har en trio till start på hemmaplan. - Min bästa chans är 12 Roller Coaster Ås (V64-6/DD-2), det är läget emot.